Felland Noord 12a
9753 TB Haren
T: 050 502 01 27
F: 050 534 54 40

Hypotheekvormen

Er zijn zeer veel verschillende hypotheekvormen, met allemaal hun eigen specifieke kenmerken. Er zijn talloze combinaties mogelijk van de diverse basivormen. Belangrijk is dat de hypotheek aansluit bij uw persoonlijke wensen en mogelijkheden. De basisvormen zijn:

  • Lineaire hypotheek. Bij deze vorm lost u maandelijks een vast deel van de lening af. Hierdoor betaald u steeds minder rente. De hypotheeklasten nemen af gedurende de looptijd. Deze vorm is vooral interessant wanneer u een inkomensdaling verwacht.
  • Annuïteitenhypotheek. Bij deze vorm zijn uw bruto maandelijkse lasten gelijk. Het termijnbedrag is opgebouwd uit rente lasten en aflossing. Aangezien u tijdens de looptijd steeds minder rente gaat betalen en dus minder belastingvoordeel geniet, stijgen de netto hypotheeklasten gedurende de looptijd van de hypotheek.
  • Levenhypotheek. Bij deze vorm lost u pas op de einddatum uw lening af. Het grote voordeel van deze vorm is dat maximale belastingvoordeel geniet. Door het sluiten van een levensverzekering, bouwt u kapitaal op, de bedoeling is dat u met de opgebouwde waarde de lening kan inlossen. Afhankelijk van de gekozen dekking, is het eindkapitaal geheel of gedeeltelijk gegarandeerd.
  • Spaarhypotheek. Deze vorm is na genoeg gelijk aan een levenhypotheek met dat verschil, dat u met een spaarhypotheek verzekerd bent dat op de einddatum het afgesproken kapitaal er daadwerkelijk is.
  • Aflossingsvrije hypotheek. Bij deze vorm lost u gedurende looptijd niets af en betaald u alleen rente. U bouwt met deze vorm geen vermogen op. Vaak kunt u deze hypotheek alleen afsluiten in combinatie met een hypotheekvorm waarbij wel wordt afgelost.

Heeft u nog vragen? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op!

Erkend Hypotheek adviseur Budget Coach RPA Adfiz